Hur du gör ditt hem säkert vid storm

I slutet av oktober haglade det stormvarningar från media om en klass 2 storm med orkanvindar. Stormen Simone var påväg att dra in över Skåne och Göteborg från Storbrittanien.

Lyckligtvis drabbade stormen inte Sverige särskilt hårt. Men med 15 döda i stormen när den drog över Europa är det tillfälle att fundera på hur ens eget hem skulle drabbas av ett svårt oväder.

Den svenska siten krisinformation.se har bra vägledning för hur du säkrar ditt hem på bästa sätt, samt en redogörelse för vad du borde ha hemma om en svår storm slår till.

Vid fall av strömavbrott ska man till exempel se till att ha en batteridriven radio till hands för att kunna hålla sig informerad om stormens framfart. Fotogen- eller gasolkamin, gasolvärmare eller braskamin är bra att ha till hands för att hålla värmen under de kallare årstiderna. För värme och belysning är det bra att ha stearinljus och värmeljus i huset, samt en ficklampa med fungerande batterier.

Om stormen riskerar att påverka din tillgång till vatten ska man tappa upp så mycket vatten man kan innan trycket i rören försvinner. Därför är det bra att ha hinkar och värmedunkar för att förvara så mycket vatten man kan. Om man måste leva av vatten från vattendrag eller sjöar är det också bra att ha vattenreningstabletter hemma.

Bor du i en lägenhet eller hus med balkong är det framförallt viktigt att balkongen är säkert konstruerad. Men man bör också ha plockat undan eventuella lösa föremål på balkongen som skulle kunna ta fart med vinden och krossa rutor, eller flyga ner på marken och utgöra skada på människor. Du kan läsa mer om balkonger på Wmpbalkong.se

Läs hela artikeln här: Ditt eget ansvar vid storm, och se sedan till att utrusta dig med allt som behövs inför ett nödläge, då det kan innebära skillnaden på liv och död.

Det kan även vara bra att se till att din hemförsäkring har tillräckligt stormskydd för att kunna reparera eventuella skador ifall att du blir drabbad.