Hur man inreder en friggebod eller ett attefallshus

Friggebodar och attefallshus erbjuder alldeles speciella utmaningar för inredning. I båda fallen handlar det om att göra så mycket som möjligt av en väldigt liten yta (vilket kommer gälla även om man tillåter att friggebodar byggs större). Båda byggnadstyperna är hus som får byggas utan bygglov, med vissa restriktioner på storlek och placering. Men den viktigaste skillnaden mellan en friggebod och ett attefallshus är att det senare måste byggas för att man ska kunna bo där permanent.

Här följer några tips för hur du förvandlar din friggebod eller attefallshus till ett litet palats.

Utrymme är allt

Det viktigaste att tänka på är att inreda så kompakt som möjligt. Skapa plats genom att till exempel inreda med en sovalkov, förslagsvis ovanför en soffa eller bänk, med minst 60 centimeter fri luft ovanför sängen.

Se också till att föra in skåp och förvaringsutrymmen som räcker till den tänkta användningen. Ett till bra tips är att bygga fast möblerna i huset; på så sätt kan man skräddarsy utrymmet och se till att varje centimeter sparas.

Slutligen, strunta i dörrarna! På så litet utrymme är en dörr bara i vägen och tar upp onödig plats. Behöver du skärma av något område i boden kan du göra det genom att hänga upp skynken eller installera en skjutdörr.

Inred enkelt och enhetligt

Den småskaliga konstruktionen kommer naturligtvis att kännas trång, men lyckligtvis går detta att motverka med några enkla medel.

Det första är att inreda i vitt, eller med andra ljusa färger, som låter ljuset studsa runt i huset och lysa upp. Särskilt viktigt är att taket målas vitt. Det skapar illusionen av att rummet upplevs större än vad det är, medan mörka färger lätt förminskar rummet.

Det andra är att sätta upp tavlor och speglar på strategiska ställen. Det kan till exempel vara mitt emot ett fönster, eller på en vägg som hamnar i blickfånget precis när man kommer in i ett rum. På det sättet drar man blicken utanför rummet och motverkar den påträngande känslan av trånga utrymmen.

Med dessa tips kan ni skapa oerhört fina och mysiga friggebodar och attefallshus som hela familjen kan njuta av i sommar!